Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ψωμί γιορτή καθημερινή ... άρτος γιορτής μεγάλης

Μεγάλη βδομάδα, Μεγάλη Τετάρτη ...
25 χρόνια πριν, ακριβώς σαν σήμερα, κανονικά έπρεπε να κάνω τα κουλουράκια μου τα λαμπριάτικα. 25 χρόνια πριν, κουλουράκια γιοκ, τσουρέκια τσου, αυγουλάκια όχι, μαγειρίτσα ούτε στάλα ...
Ζόρια σοβαρά είχα τότε και  κάτι δύσκολα απερίγραπτα!
Ας μην το παρατραβάω. Νομίζω πως αρκεί να σας πω, πως 25 πριν και Μεγάλη Τετάρτη, ήρθε στον κόσμο ο γιος μου ο πρωτότοκός μου! Κι ήταν ένα Πάσχα τότε, άλλο πράμα!!!


Σήμερα όμως τα έκανα τα λαμπροκουλουράκια μου, όπως το προβλέπει το έθιμο. Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη (συν το Σαββακοκύριακο το πριν) λάτρα και φασίνα, Μεγ.Τετάρτη, τα τσουρέκια και τα κουλουράκια, Μεγ.Πέμπτη τα αυγουλάκια κόκκινα, Μεγ. Παρασκευή απολύτως τίποτα, Μεγ. Σάββατο λαμπροκουλούρα, μαγειρίτσα και προσουβλιστικά ... 

ΜΜΜΜΜ...  Μοσχοβολίζει το σπίτι μου, απ΄άκρη σ΄άκρη ...
Και θα συνεχίσει να μοσχοβολίζει ...
Πάμε να μοσχοβολίσουμε και το δικό σας ...

Τσουρέκια σμυρνέικα (η συνταγή έχει μετατραπεί, για να ταιριάξει στα σημερινά (βιαστικά) δεδομένα (που τότε γραμμάρια ή μαγιά σε σκόνη, ή μίξερ ή  μαχλέπι σε σκόνη / δράμια και προζύμι έγραφε φυσικά η αυθεντική ...) 

Χρειαζούμενα

400 γραμ. βούτυρο φρέσκο
320 γραμ. γάλα
6 αυγά
1|2 ποτ. κρασ. χυμός πορτοκαλιού (τον θέλουμε χλιαρό) και ξύσμα
4 φακ. ξηρής μαγιάς (δηλ. όχι φρέσκια, αλλά σε σκόνη)
2 φακ. μαχλέπι (σε σκόνη, εκτός κι αν επιθυμείτε να το (σ)κορνιοποιήσετε προσωπικώς)
Μαστίχα  σκόνη περίπου 1 κουτ. σούπας ( + βλ. ανωτέρω)
Ζάχαρη κάτι λιγότερο από 1|2 κιλό
2 κιλά αλεύρι σκληρό
Κρόκο αυγού για το άλειμμα
Λαδόκολλα

Επί το έργον

Βγάζουμε το βούτυρο απ΄το ψυγείο κάνα 2ωρο πριν τη στιγμή που θα βάλουμε μπρος, για να μαλακώσει ... Επίσης ζεσταίνουμε το χώρο ... και το φούρνο (στους 50 βαθμούς είναι καλά)
Σε μια λεκανίτσα χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα/ένα τα αυγά, ενώ συνάμα συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το χλιαρό χυμό και το ξύσμα πορτοκάλι, το μαχλέπι και τη μαστίχα.
Σε μια άλλη μεγάλη λεκάνη, βάζουμε το αλεύρι και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γάλα χλιαρό, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε σιγά/σιγά και το μείγμα βούτυρο/ζάχαρη. Η ζύμη μας παίρνει μορφή ... ΄Ωρα να εγκαταλείψουμε το μίξερ και να βάλουμε το χεράκι μας... Ζυμώνουμε (κυρίως, με αγάπη και όρεξη) περίπου κάνα 10λεπτο και βάζουμε ολόκληρη τη λεκάνη με τη ζύμη στο φούρνο. Η ζύμη μας ανεβαίνει. Τσεκάρουμε το ανέβασμα κι όταν έχει διπλασιαστεί σε όγκο, την ξεφουρνίζουμε, τη ζυμώνουμε με υπομονή, ένα τεταρτάκι της ώρας το θέλει ... ξαναφουρνίζουμε, αυτή ξανανεβαίνει. Δυο ζυμωσιές ακόμα κι επιτέλους ήρθε η ώρα για το πλάσιμο. Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί ... Πλάθουμε 7/8 τσουρέκια (όχι πελώρια), τα αλείψουμε με τον κρόκο (προαιρετικά κι αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με σησάμι ή και αμύγδαλα ασπρισμένα νυχάτα ή χοντροκομμένα) και καλά είναι να τα βάλουμε ανά δυο στο ταψί. Αν όχι, απλά θα σας πάρει περισσότερη ώρα το ψήσιμο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15|20 λεπτά ...


                                                                                        ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Και του χρόνου ...