Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ψωμάκι με (λίγη) γλύκα

Το σκεφτήκατε ποτέ πως θα ήταν η καθημερινότητά μας αν δεν υπήρχε το ψωμάκι; Μη μου πείτε πως δεν θα μας έλειπε κάτι; Το καλό μου, το έχουμε τόσο δεδομένο ότι υπάρχει που έχουμε πάψει πια να του δίνουμε σημασία. Τι κρίμα! Δεδομένο, παραμελημένο και να μην σκεφτώ τις δίαιτες που το έχουν καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη! Κι όμως το ψωμάκι κοντεύει -αν το καλοσκεφτείς, να είναι συνώνυμο με τη ζωή!

Κι υπάρχουν τόσα ψωμάκια... όσα και γούστα! Προζυμένιο, άζυμο, ανεβατό, γιορτινό (χριστόψωμο, τσουρέκι, λαμπροκουλούρα), σημαδιακό (λαγάνα), καθημερνό, με σταφίδες, με κανέλλα, με σησάμι ή μαυροσήσαμο, φυστίκια ή καρύδια, σπόρους ή κι  ηλιόσπορους, μπορεί και παπαρουνόσπορους, με ελίτσες, ντοματίτσες, βότανα και μυρωδικά, γλυκάνισο, λαδάκι ή βούτυρο, με τυράκι, με σπανάκι ή με πράσα, με τριμμένη πατάτα ή καρότο, με τσιγαριστό κρεμμύδι και/ή σκόρδο (ξερά ή φρέσκα) άσπρο, μαύρο, κίτρινο, πορτοκαλί, σταρένιο, κρίθινο, μικρούλι ή μεγάλο, φρατζολίτσα, καρβελάκι, μακρόστενο, κουλούρα, του ταψιού ή της φόρμας, μαλακό, σκληρό, ημίσκληρο, πιπεράτο, γεμιστό, στο τηγάνι, φουρνιστό, πετμεζένιο, κρασάτο, σιμιγδαλένιο, χωριάτικο,
Και ποιο να πρωτοθυμηθώ! ΄Οσα και να θυμηθώ, σίγουρα όλο και κάποιο θα ξεχάσω.
 
Μμμμμ... Πες μου, πως μπρε να μην μου τρέχουνε τα σάλια, μετά απ΄όλα αυτά!
Πάμε λοιπόν ... Νομίζω ότι η όρεξή μου τραβάει ... 
 
Σταφιδόψωμο ή σταφιδοψωμάκια

Χρειαζούμενα

1 κιλό αλεύρι περίπου
1 κύβο νωπής μαγιάς
1 ποτήρι νερού λάδι
1/2 ίσως και 1  ποτήρι νερού νερό
αλάτι - κανέλλα - γαρύφαλλο - σταφίδες 2 φλτ γεμάτες
Ζάχαρη κανονική και ζάχαρη χοντροκομμένη
Αν τα θέλετε σχετικά γλυκά τα ψωμάκια σας, λιώνετε 1 φλτ τσαγιού ζάχαρη στο προζύμι σας  

Επί το έργον
Λιώνουμε τη μαγιά σε χλιαρό νεράκι, προσθέτουμε λίγο αλεύρι κι αφήνουμε ν΄ανέβει.
Σε μια λεκάνη βαθειά βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι κι ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο κι εκεί ρίχνουμε το προζυμάκι μας και τα μπαχαρικά μας. Ζυμώνουμε ελαφρά, προσθέτουμε τις σταφίδες, αποτελειώνουμε το ζύμωμα. Μια ζύμη όμορφη κι ομοιόμορφη πρέπει να ΄χουμε και απαλή να τη νιώθουμε στα χέρια μας. Πλάθουμε ή  2 μεγάλα ή κάμποσα μικρά ψωμάκια, τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί, τα κουκουλώνουμε και περιμένουμε να φουσκώσουν. ΄Οταν είναι έτοιμα τ΄αλείφουμε ελαφρά με λαδάκι κι αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με τη χοντροκομμένη ζάχαρη. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
                                                                                                  
                                                                                   ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Δεν έχω ούτε μια συνταγή της προγιαγιάς μου, της γιαγιάς μου ή της μαμάς μου που στο τέλος να μην γράφει Καλή Επιτυχία ...
Κάτι σαν υπογραφή ...ναι!

 
Και το πιο γλυκό ψωμάκι να θυμάστε πως είναι το πετμεζένιο...
Δύσκολο να βρεις πετιμέζι την σήμερον ημέρα, αλλά γιατί όχι! Θα μπορούσατε να το φροντίσετε και να το προμηθευτείτε όταν είναι η εποχή ... κατά Σεπτέμβρη μεριά δηλαδή ...
Αραιώνετε απλά το πετιμέζι σας με το νεράκι και προχωράτε στο έργο όπως σας τα γράφω πιο πάνω ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου