Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Κάτι μεταξύ ψωμιού και άρτου (γεύση 2)


Βρίσκομαι σε δίλημμα.
Ψωμί ή άρτος, άρτος ή ψωμί; Τελικά νομίζω ... ναι, ναι ... θα πάρω ανάποδα.

Με το σκεπτικό ότι όλα τα βιβλία κουζινικής αρχίζουν απ΄το Α, ε, λοιπόν το δικό μου εδώ θα αρχίζει απ΄το Ω. ΄Αλλωστε απευθύνεται σε έμπειρους και πεπειραμένους. Και σωστό το βρίσκω ν΄αρχίζει, απ΄το Ω το τελευταίο, δηλαδή ανάποδα. Κι επειδή από Ω δεν υπάρχει συνταγή, καλά το ξεκίνησα απ΄το Ψ-ωμάκι. Να τα μας! ΄Αλλο μου ΄ρθε τώρα στο μυαλό. Καθαρεύουσα ή δημοτική? Αν δημοτική καλά το ξεκίνησα από Ψ, αν όμως καθαρεύουσα κακώς καθότι ΄Αρτος. Κι αν καθαρεύουσα, από Ω, συνταγές έχομεν πολλάς, π.χ. Ωά βραστά, τηγανητά, ομελέτα, γεμιστά, πασχαλινά.  Αν όμως δημοτική, τα Ωά γίνονται Αυγά!   ΄Ασε που η καθαρεύουσα δηλώνει και ηλικία! Η ηλικία βέβαια ταιριάζει με τους έμπειρους και πεπειραμένους ...
Λοιπόν ερωτηματικά τέλος. Μ΄αρέσει η πρωτοτυπία, μ΄αρέσει κι η ηλικία μου όπερ... δημοτική και καθαρεύουσα μαζί αλλά στ΄ανάποδα!

Δημοτικής το ανάγνωσμα πρόσχωμεν ...
Ψωμάκι λουλουδένιο (της Σμυρνιάς προγιαγιάς μου) και (της κας Λέλας, Σμυρνιά μα κατά βάθος Πόντια φιληνάδα της)
Χρειαζούμενα
Λουλούδια λυκίσκου
Αλεύρι 

Κι αφού εξηγήσαμε τα διάφορα για το προζύμι και τη μαγιά (της μπύρας), καιρός να σας πω ακόμα ένα μυστικό.
Πολλοί από σας ξέρετε πως μαγιά σημαίνει μύκητες. Και μύκητες σημαίνει ζύμωση εξ ου και το φούσκωμα που εμφανίζει το προζύμι μας. Μαγιά της μπύρας λοιπόν σημαίνει μύκητες αλλά που τους βρήκε τους μύκητες η μαγιά? Τους βρήκε στο λυκίσκο, φυτό-λουλούδι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της, που άλλοι το λένε ζυθόχορτο κι άλλοι μπυρόχορτο. Ο λυκίσκος φυτρώνει στην πατρίδα μας, κυρίως κοντά σε ποτάμια. ΄Εχει όμορφα άσπρα λουλουδάκια και ο μίσχος του έχει πολλά φύλλα. Τα μαζεύετε ανθισμένα, τα κάνετε ματσάκι, τα κρεμάτε ανάποδα σε σκιά, ξεραίνονται και τα διατηρείτε για καιρό.

Επί το έργον

Βράζετε σε κατσαρολάκι τα "λουλούδια" σας αρκετή ώρα, βγάζετε από τη φωτιά και περιμένετε μέχρι να το βραστάρι σας να γίνει χλιαρό. Ρίχνετε το βραστάρι στο αλεύρι και ζυμώνετε. Αφήνετε όλη τη νύχτα σκεπασμένη τη ζύμη σας σε ζεστό μέρος. Το πρωί η ζύμη σας έχει φουσκώσει. Πλάθετε και φουρνίζετε. Καλά είναι να κρατήσετε λίγο βραστάρι για το ζύμωμα. Αν πάλι δεν κρατήσετε φροντίστε το νερό που ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε ενόσω ζυμώνετε να είναι χλιαρό. 
λουλουδόψωμο πολύ πετυχημένο
Και στο κάτω κάτω μέρος του τεφτεριού της προγιαγιάς της Κανέλλας, κάτω απ΄το Καλή επιτυχία, έγραφε:

Ψωμί χωρίς μαγιά. Αλεύρι σταρένιο, νερό, αλάτι, λίγο βούτυρο, στάλες λεμόνι, λίγο γιαούρτι. Ζύμη σχεδτικά σκληρή. Πλάσιμο σε καρβέλι. Χασαπόχαρτο καλά βρεμένο στην πλάκα της στιας (τζάκι), το καρβέλι, σκέπασμα καπάκωμα με γάστρα, πάνω κάρβουνα, ψήσιμο 1 ώρα. Δεν το έκανα ποτέ. Δεν έχω τζάκι. Αν το κάνετε, στείλτε σχόλια ή διορθώσεις.  


                                                                                             ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου