Σήμερα κουλουράκια λαμπριάτικα σμυρνέικα βουτυράτα κι αύριο τσουρέκι σμυρνέικο μυριστό κι αυθεντικό. Τα θέλει ο Απρίλης κι η Λαμπρή βλέπετε. Ούτε καλά-καλά δυο βδομάδες δεν έχουμε μπρος μας για τη μεγάλη γιορτή ... Ας οργανωθούμε λοιπόν...
Κουλουράκια σμυρνέικα (μπόλικα)
Χρειαζούμενα
3 αυγά
1/2 ποτ. κρασιού κονιάκ
1 1/2 ποτ. νερού χυμό πορτοκαλιού
2 βανίλιες
625 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
600 γραμ. ζάχαρη
1 1/4 κιλού αλεύρι
κρόκος αυγού για άλειμμα
(Για ευκολία, χρησιμοποιείστε το λεγόμενο το αυτοφουσκωτό αλεύρι του σήμερις. Τότε -την εποχή της συνταγής- φυσικά δεν υπήρχε τέτοιο αλεύρι και για φουσκωτικό χρησιμοποιούσαν την αμμωνία, διαλυμμένη στο κονιάκ. Μετά την αμμωνία σειρά είχε το μπέικιν πάουντερ ... 1 κουτ. καφέ μπέικιν πάουντερ ανακατεμένο με το αλεύρι).
Επί το έργον
Χτυπάμε το βούτυρο καλά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα-ένα τ΄αυγά πάντα χτυπώντας, μετά τις βανίλιες, το χυμό του πορτοκαλιού και το κονιάκ. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε. ΄Εχουμε μια ζύμη υπέροχη, ελαστική . Ξέρουμε ότι είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης. Πλάθουμε σε κοτσιδάκια, σωσιβιάκια, σαλιγκαράκια και σμυρνέικα βαρκάκια, αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε ...
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ