Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Ψωμάκι σήμερα γιοκ, αλλά ... κουλουράκια σμυρνέικα

Σήμερα κουλουράκια λαμπριάτικα σμυρνέικα βουτυράτα κι αύριο τσουρέκι σμυρνέικο μυριστό κι αυθεντικό. Τα θέλει ο Απρίλης κι η Λαμπρή βλέπετε. Ούτε καλά-καλά δυο βδομάδες δεν έχουμε μπρος μας για τη μεγάλη γιορτή ... Ας οργανωθούμε λοιπόν...

Κουλουράκια σμυρνέικα (μπόλικα)

Χρειαζούμενα

3 αυγά
1/2 ποτ. κρασιού κονιάκ
1 1/2 ποτ. νερού χυμό πορτοκαλιού
2 βανίλιες
625 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
600 γραμ. ζάχαρη
1 1/4 κιλού αλεύρι
κρόκος αυγού για άλειμμα


(Για ευκολία, χρησιμοποιείστε το λεγόμενο το αυτοφουσκωτό αλεύρι του σήμερις. Τότε -την εποχή της συνταγής- φυσικά δεν υπήρχε  τέτοιο αλεύρι και για φουσκωτικό χρησιμοποιούσαν την αμμωνία, διαλυμμένη στο κονιάκ.  Μετά την αμμωνία σειρά είχε το μπέικιν πάουντερ ... 1 κουτ. καφέ μπέικιν πάουντερ ανακατεμένο με το αλεύρι).

Επί το έργον

Χτυπάμε το βούτυρο καλά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα-ένα τ΄αυγά πάντα χτυπώντας, μετά τις βανίλιες, το χυμό του πορτοκαλιού και το κονιάκ. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε. ΄Εχουμε μια ζύμη υπέροχη, ελαστική . Ξέρουμε ότι είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης. Πλάθουμε σε κοτσιδάκια, σωσιβιάκια, σαλιγκαράκια και σμυρνέικα βαρκάκια, αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε ...

 Δεν υπάρχουν πιο μοσχομυριστά κουλουράκια στον κόσμο απ΄αυτά! Σας το υπογράφω!

                                                                       ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ