Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Κι επισήμως ΄Ανοιξη ... ακόμη κι εδώ ...


Στις Κυδωνίες λοιπόν σήμερα εκεί απέναντι, το γνωστό Αϊβαλί, κι αφού είπαμε πως ayva είναι το κυδώνι (εξ ου και  Ayvalik η ονομασία της πόλης στα τούρκικα) φανταζόμαστε πως ίσως το όνομά της η πόλη να το πήρε απ΄την αφθονία των κυδωνιών ...

Να ΄μαστε στα δικά μου λοιπόν μέρη, δρομολόγιο  ... Κυδωνίες ή Αϊβαλί ... ή Μικρά Ασία ή Μεγάλες Πατρίδες ή και Χαμένες, ή Αλησμόνητες- και στην περίπτωσή μας-  Σμύρνη, σμυρνέικα μαγειροτσουκαλιάσματα /σμυρνέικα ζαχαροσοροπιάσματα και άλλα τινά και δεινά ...

Και τι δεν μπορούμε να κάνουμε με τα κυδώνια ...
Φαγάκια μυριστά και γλυκάκια μοσχομυριστά

Αρχίζουμε με γλυκάκια λόγω ΄Ανοιξης
Κυδώνι γλυκό του κουταλιού - στολίδι γεύσης στο γιαούρτι
Κυδώνι ρετσέλι (της προγιαγιάς μου), όπου ρετσέλι, η μαρμελάδα
Κυδώνι διαυγές (ζελέ) , Κυδωνοπελτές (θολό)
Κυδωνόπαστο ή παστοκύδωνο, ένα πράμα
Ναι όλα αυτά ...

Χρειαζούμενα για όλα τα ανωτέρω: Κυδώνια φρέσκα, ζάχαρη, λεμόνι, αρμπερόριζα, νερό
Επίσης για τα τέσσερα πρώτα, χρειαζόμαστε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα για να τα διατηρήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και περισσότερο. Τώρα αν είναι για άμεση κατανάλωση, ίσως και κάποια τάπερ να κάνουν δουλειά... αλλά τάπερ σημαίνει και ψυγείο και τάπερ στο ψυγείο σημαίνει χάσιμο χώρου ...
Αποστείρωση βάζων: 2 τρόποι: κλασικός: σε ψηλότερη απ΄τα βάζα κατσαρόλα βάζουμε τα βάζα πλυμμένα με το άνοιγμα προς τα κάτω, σκεπάζουμε με νερό και βράζουμε για 5 λεπτά από την πρώτη βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά, τα βγάζουμε και τα βάζουμε με το άνοιγμα προς τα κάτω σε καθαρή πετσέτα, στραγγίζουν, στεγνώνουν καλά και δε μένει παρά να τα γεμίσουμε! Κι επειδή οι μοντέρνοι καιροί δεν το επιτρέπουν κι άσχετα αν η προγιαγιά μου δεν μπορούσε να το φανταστεί, μπορούμε να αποστειρώσουμε τα βάζα μας στο φούρνο! Τα πλένουμε καλά-καλά με νεράκι, σαπούνι και σόδα και τα βάζουμε στο φούρνο στους 100 βαθμούς για κάνα τέταρτο. ΄Ετσι λένε, εγώ δεν το έχω δοκιμάσει.

Χρειαζούμενα για μερικά εκ των ανωτέρω: ΄Ασπρο κρασί, αμύγδαλα, τούλι ή τουλπάνι

Κυδώνι γλυκό του κουταλιού
Χρειαζούμενα: όρεξη, χρόνος, κυδώνια, ζάχαρη, νερό, λεμόνι, αρμπερόριζα, αμύγδαλα
Επί το έργον
Πλένουμε τα κυδώνια, τα καθαρίζουμε και φυσικά αφαιρούμε τα κουκούτσια. Μέχρι να τα καθαρίσουμε όλα, τα καθαρισμένα τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό και λεμόνι για να μην μαυρίσουν. ΄Οταν τα καθαρίσουμε όλα, αρχίζει το τρίψιμο. Τα τρίβουμε στον τρίφτη, απ΄τη μεριά του κρεμμυδιού, φροντίζοντας να κάνουμε μεγάλες κινήσεις από πάνω προς τα κάνω ώστε να έχουμε κορδέλλες κυδωνιού. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα προσθέτουμε τη ζάχαρη, ένα λεμόνι και νερό. Αφήνουμε να βράσουν, παρακολουθώντας το βράσιμο για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Το κόλπο, κι αυτό ισχύει για όλα γλυκά του κουταλιού, είναι η αναλογία των φρούτων και της ζάχαρης. Αν έχουμε π.χ. 1 κιλό κυδώνια χρειαζόμαστε την ίδια ποσότητα ζάχαρης. Το ίδιο ισχύει και για τις μαρμελάδες. Η διαφορά είναι στο νερό. Το γλυκό του κουταλιού χρειάζεται κάτι λιγότερο νερό από τη μαρμελάδα γιατί το γλυκό δεν το θέλουμε λιώμα, τη μαρμελάδα όμως ναι. Στο 1 κιλό φρούτα για γλυκό, χρειαζόμαστε το 2 με 3 φλυτζάνια του τσαγιού (φτσ από δω και στο εξής), για τη μαρμελάδα, χρειαζόμαστε 4 με 5 φτσ νερό.
Θα μου πείτε λίγο φλου τα λέτε μαντάμ ... Ναι, αλλά είπαμε, για έμπειρους και πεπειραμένους ...
Το μεγάλο ζόρι λοιπόν στα γλυκά του κουταλιού είναι το σιρόπι. Αν δεν το "δέσουμε" σωστά το γλυκάκι μας θα βγει ή αραιό ή πηχτό. Ναι, δέσουμε. Τι να σας κάνω, ο σωστός όρος είναι "δένουμε".  Τώρα για να ξέρετε αν έδεσε το σιρόπι σας, παίρνετε λίγο με το κουτάλι και το βάζετε σ΄ένα πιατάκι. Αν ανασηκώσετε το πιατάκι, το κρατήσετε κάθετα και το σιρόπι "στέκεται" -κοινώς δεν τσουλήσει ή δεν τρέχει- τότε είναι έτοιμο.
Κυδώνι χωρίς αρμπερόριζα δεν λέει. Γι΄αυτό προς το τέλος προσθέτετε κάμποσα φυλλαράκια αρμπερόριζας και φυσικά μπόλικα ασπρισμένα αμύγδαλα που τα προσθέτουμε μαζί με την αρμπερόριζα.

Ρετσέλι κυδώνι
Χρειαζούμενα
΄Οτι ανωτέρω χωρίς αμύγδαλα και αρμπερόριζα
Στη θέση της αρμπερόριζας χρειαζόμαστε κλαδάκι βανίλιας

Ποσότητες
1 κιλό κυδώνια
3 φτσ νερό
1 κιλό ζάχαρη
χυμός ενός χυμώδους λεμονιού
1 κλωναράκι βανίλιας

Επί το έργον
Πλύσιμο, καθάρισμα, τρίψιμο, κατσαρόλα, βράσιμο ένα μισάωρο και κάτι, κλπ. ... βανίλια

                                                                                                                  Καλή επιτυχία

Κυδωνόπαστο - Κυδωνοπελτές και διάφορα άλλα κυδωνικά τινά ...
ες αύριον                                                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου