Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Ο άρτος ημών ο επιούσιος (γεύση 1η)

Κι αν μεγάλωσε κάποιος χωρίς ψωμάκι να μου τρυπήσετε τη μύτη!

Κι αν κάποιος υπάρχει που δεν του αρέσει το ψωμάκι, να μου την ξανατρυπήσετε!

Ψωμάκι το πρωτογενές

Η βασική ζύμη για το ψωμάκι σας απαιτεί: 1 κιλό αλεύρι, προζύμι ή μαγιά, 2 κουτ. καφέ αλάτι και νεράκι χλιαρό.

Προζύμι : Μπελαλίδικο αλλά άλλο πράμα με προζύμι




Για να "πιάσετε" προζύμι

150 γραμ. αλεύρι με ζεστό νεράκι είναι ... που
Προσθέτετε το νεράκι στο αλεύρι γιαβάς-γιαβάς, ανακατεύοντας και μαλάζοντας μέχρι να νιώσουν τα χέρια σας ότι πλάθουν ένα ζυμαράκι μαλακό και απαλό. Το πλάθετε μπαλίτσα και  το λαδώνετε ολόγυρα. Το βάζετε σε λεκανάκι και το σκεπάζετε με μια πετσέτα. Το φυλάτε κάπου ζεστά. Την άλλη μέρα προσθέτετε στο ζυμαράκι μια χούφτα αλεύρι και επαναλαμβάνετε τα της προηγούμενης. Πλάσιμο, λάδωμα, φύλαγμα. Την επομένη μια απ΄τα ίδια. Την 4η μέρα πια λογικά έχετε το προζυμάκι σας φουσκωμένο κι έτοιμο για χρήση. Κρατώντας το στο χέρι το νιώθετε πανάλαφρο, ζουλώντας το βουλιάζει μα ξανανεβαίνει κι αν το κόψετε είναι γεμάτο φουσκίτσες. ΄Αλλες γυναίκες, έλεγε η γιαγιά μου, έβαναν μπρος το ζύμωμα αμέσως, άλλες άφηναν το προζυμάκι να ωριμάσει κάνα 2 μέρες ακόμη. Εγώ κόρη μου, αν βιαζόμουν ζύμωνα αμέσως, αν όχι ...

Για το προζυμένιο ψωμάκι σας τώρα ...

Ας πούμε ότι θέλετε να ζυμώσετε 1 κιλό αλεύρι (2 φρατζόλες μέτριες θα βγάλετε)...

Βάζετε σε λεκάνη το 1 τρίτο του κιλού αλεύρι, κάνετε μια γουβίτσα στη μέση και βάζετε το προζύμι, προσθέτετε νεράκι, μαλάζετε και ζυμώνετε ώσπου να ΄χετε μια ζύμη όμορφη κι ομοιόμορφη, χωρίς γρόμπους. Λαδώνετε τη ζύμη, τη σκεπάζετε και την αφήνετε να "ανέβει" (φουσκώσει) στα ζεστά κάμποσες ώρες. ΄Οταν την ξεσκεπάσετε κανονικά θα είναι διπλάσια σε όγκο. Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι σας, το αλάτι κι φυσικά νεράκι χλιαρό.  Μένει πλέον ένα γερό ζύμωμα. Πρέπει πάλι η ζύμη μας να είναι όμορφη κι ομοιόμορφη. Πλάθετε, σε καρβελάκι ή φρατζόλα, αλείβετε με νερό (ή γάλα) και βάζετε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί (ή σε λαδόκολλα) τα ψωμάκια σας, τ΄αφήνετε να φουσκώσουν πάλι γιατί έτσι πρέπει κι όταν γίνουν λαχταριστά φουσκωτά, ρίχνετε 2-3 χαρακιές στην επιφάνειά τους και μετά τα ρίχνετε στο φούρνο. Τ΄αφήνετε να σιγοψηθούν (έτσι θέλουν τα προζυμένια) σήμερις δηλαδή στους 150-170 βαθμούς. Σύμφωνα με τη γιαγιά μου, σε σχεδόν σβησμένο φούρνο έψηνα τα ψωμιά κόρη μου, έλεγε, κι όταν είχα πια φουρνίσει ότι άλλο  ... Θεωρώ ότι αν βάλετε τα δυο ψωμάκια στο ταψί σας, θέλουν περίπου 45 με 55 λεπτά ψήσιμο. Δύσκολο να σας πω πόση ώρα ακριβώς, λυπάμαι. Προσοχή: ΄Οταν τα ψωμάκια σας αποκτήσουν όμορφο χρώμα σημαίνει δεν σημαίνει πως είναι ψημένα. Για να βεβαιωθείτε, πιάστε τα με πετσέτα, πρέπει να τα νιώσετε ελαφρά. Μπορείτε ακόμη να τ΄αναποδογυρίσετε και να τα χτυπήσετε με τα δάχτυλά σας, κάτι όπως τα καρπούζια δηλαδή. Αν ο ήχος που ακούσετε είναι τζούφιος, τότε ναι, είναι έτοιμα ... για φάγωμα. Τα βγάζετε, τ΄ακουμπάτε σε σκάρα πάνω σε πετσέτα και τ΄αφήνετε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν καλά α. τα τρώτε β. όσο δεν φάτε αμέσως το φυλάτε τυλιγμένο σε πετσέτα. Αν δεν είστε πολλοί ή αν δεν τρώτε πολύ, το ψωμάκι σας κρατάει και 5 μέρες.

Και κάτι άλλο. Επειδή το να "πιάσετε" προζύμι θέλει χρόνο, κάθε φορά που πιάνετε, δεν το χρησιμοποιείται όλο άλλα φυλάτε λίγο για την επόμενη που το αβγατίζετε κάθε φορά προσθέτοντας αλεύρι και νεράκι. Χρησιμποιείτε την ποσότητα που θέλετε, φυλάτη την υπόλοιπη, αβγατίζετε, κλπ. κλπ.

Η μαγιά η νωπή είναι μια πολύ καλή λύση. Την αγοράζετε απ΄το φούρνο. Το 1 κιλό αλεύρι θέλει 30 (ίσως 40) γραμμάρια μαγιά ή έναν κύβο (ή ένα φακελάκι ξερή). Η μαγιά γενικώς "ανεβάζει" πολύ γρήγορα τη ζύμη σας. Τ΄αποτελέσματα είναι εξαιρετικά σε γεύση και χρόνο. Σημείωση: Το κόλπο με τη φρέσκια μαγιά είναι να διαλύσετε τη μαγιά με τα δαχτυλάκια σας σε λίγο χλιαρό νεράκι, να της βάλετε 3 χούφτες αλεύρι και να τα μαλάξετε όλα καλά. ΄Οταν φουσκώσει και δείτε τρυπίτσες (μετά 1-2 ώρες, εξαρτάται από τη ζέστη που έχει ο χώρος), έχει ανέβει. Κι ακολουθούν αυτά που είπαμε παραπάνω.  ΄Αλλο κόλπο. Αν είστε από τις βιαστικές, όπως εγώ, μπορείτε να βάλετε το ζυμαράκι της μαγιάς ("προζυμάκι)" στο φούρνο, σε θερμοκρασία 50 βαθμών, αέρας. Το προζυμάκι σας θα "ανέβει" σε χρόνο ρεκόρ.

Και κάτι ακόμα: Τα παραπάνω τα εφαρμόζω κι όταν (μέρες που έρχονται) κάνω ...  πολίτικα τσουρέκια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου