Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Ψωμάκι απριλιάτικο και φυσικά λαμπριάτικο

Καλό σας μήνα ...
Μπήκε σήμερα ο μήνας της Λαμπρής ... Αλήθεια είχαμε άραγε Απρίλη χωρίς Πάσχα;
Α! Ελπίζω να μην σας "γέλασε" κανένας σήμερα! Εμένα, παραλίγο 
Απρίλης λοιπόν γιορτινός με το γιορτινό ψωμάκι του ...

Πασχαλόψωμο ή Λαμπροκουλούρα

Χρειαζούμενα (για 2 πασχαλόψωμα)

1 κιλό αλεύρι σκληρό
νερό αρκετό
1 κύβο μαγιά
3-4 κουτ. σούπας ζάχαρη (ας πούμε 50 περίπου γραμμάρια)
λίγο αλάτι
μαχλέπι κοπανισμένο
1 κρόκο αυγού
(ή σησάμι, ή αμύγδαλα, ή χοντροζάχαρη) 

Επί το έργον

 
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νεράκι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και 4-5 κουταλιές αλεύρι. Αφήνουμε για λίγο, γεμίζει τρυπίτσες κι είναι έτοιμο. Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη,  προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, το αλατάκι και το μαχλέπι. Ζυμώνουμε απαλά προσθέτοντας συγχρόνως σιγά-σιγά το υπόλοιπο νερό. ΄Οταν έχουμε πια μια ζύμη όμορφη κι ομοιόμορφη, την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε ν΄ανέβει στα ζεστά. Μετά από καμιά ώρα την
ξαναζυμώνουμε. Την ξαναφήνουμε καμιά ώρα μέχρι τελικού φουσκώματος. Στη συνέχεια την χωρίζουμε στα δύο, πλάθουμε ένα απλό κορδόνι και μια κοτσίδα, τα ενώνουμε σε κύκλο. Αν θέλουμε, βάζουμε στο κέντρο τους ένα κόκκινο αυγό. Αν όχι, αλείφουμε με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με σησάμι, αμύγδαλα ασπρισμένα ή ζάχαρη χοντρή, ότι προτιμάμε. Ψήνουμε για καμιά ώρα στους 180 βαθμούς.


 ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου