Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ψωμάκι λειψανέβατο (γεύση ακόμα μία)

Και μια ζωή, είναι κι ήταν το ψωμάκι, ζωή! ΄Ολοι το γνώρισαν, όλοι το γεύτηκαν ... όλοι γοητεύτηκαν. Σ΄άλλους περίσσευε, σ΄΄αλλους έλειπε, σ΄άλλους λείπει -δεν θα ΄πρεπε- ακόμα ... Κάποιοι σώθηκαν, κάποιοι πέθαναν, άλλοι σκότωσαν... για ένα κομμάτι ψωμί...

 
Ψωμάκι λειψανέβατο (του λείπει φούσκωμα, γρηγορόφτιαχτο)

Χρειαζούμενα
Τα συνήθη: Αλεύρι σταρένιο-σταρένιο, νερό, λαδάκι (ή ακόμα καλύτερα βούτυρο), λιγάκι αλάτακι
Επί το έργον
Τα συνήθη,  όπως όταν κάνουμε προζυμένιο ψωμάκι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8-10 μπαλίτσες και τις ανοίγουμε σε πιτίτσες. Βάζουμε τη μια πιτίτσα πάνω στην άλλη αλείφοντάς τες ενδιάμεσα με λαδάκι. Τις πατάτε και τις ανοίγετε σε φύλλο με τον πλάστη. Ξαναχωρίζετε το φύλλο που έχετε πάλι σε 8-10 κομμάτια κι επαναλαμβάνετε τη διαδικασία, πιτίσα-λάδι-πιτίτσα, πλάστης, φύλλο ... 4-5 φορές. Λαδώνετε καλά ένα ταψί, βάζετε στο ταψί το πολυδουλεμένο φύλλο, το απλώνετε καλά με το χέρι σας μέχρι να καλύψει τον πάτο του ταψιού και ή που το αλείβετε με λάδι ή που το αλείβετε με λίγο βούτυρο και μετά αραιωμένο μέλι, πασπαλίζετε την επιφάνεια (είτε το θέλετε σκέτο, είτε γλυκό με μέλι) με μπόλικο άσπρο σησάμι. Σε περίπτωση που θελήσετε να το κάνετε με μέλι, την τελευταία φορά που το δουλεύετε, πασπαλίστε τις πιτίτσες με κανέλλα. Ε, μετά σκεπάζετε το ταψί κι αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί. Αφού ξεκουραστεί για κάνα μισάωρο, τη φουρνίζετε σε μέτριο φούρνο. Σαν ροδίσει ... καλή όρεξη! Γλυκό είναι απίστευτα γευστικό ...

                                                                                      ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
΄Οπου λαδάκι = ή βούτυρο
Και φυσικά μπορείτε να κάνετε συνάμα σκέτο και γλυκό ψωμάκι λειψανέβατο χωρίζοντας τη ζύμη σας στα δύο

Σημαντικό: Μια ιδέα που είχα ήταν να κάνω τη ζύμη κορδόνι, αφού φυσικά την έπλασα 5-6 φορές όπως πρέπει. ΄Εβαλα το κορδόνι κυκλικά στο ταψί (στυλ σαραγλί), το πατήκωσα με το χέρι ... και ιδού ... 

Αλμυρό, μόνο που του λείπει σησαμάκι. ΄Ηθελε περισσότερο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου