Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Το ξέρω πως τα κυδώνια είναι φθινοπωρινά ...

Δεν συντρέχει λόγος λοιπόν να σας ζαλίζω άλλο, τουλάχιστον τώρα ανοιξιάτικα, μπερδεύοντάς σας με φθινοπωρινά φρούτα. Το σωστό είναι να επανέλθω με διάφορα τινά κυδωνικά κατά φθινόπωρο μεριά όταν τα χρυσοκίτρινα αυτά φρούτα θα ΄ναι στα καλύτερότερά τους, που πα να πει στην εποχή τους.

Καταπιάστηκα με τα χρυσά κυδώνια μόνο και μόνο για να τα κάνω γέφυρα και να περάσουμε απέναντι! ΄Ηταν και τ΄αγαπημένο γλυκό της γιαγιάς μου και του μπαμπά μου και μιας κι οι δυο ήταν από απέναντι ...

Αφού πια είμαστε απέναντι, σημειώστε και κάτι άλλο που προσωπικά το θεωρώ σημαντικότατο. Δεν υπάρχουν καινούργια υλικά. ΄Οτι μας φαίνεται καινούργιο είναι μεταλλαγμένο παλιό, είναι μπολιασμένο παλιό, είναι υβρίδιο από παλιό, είναι ... Κι ότι χρησιμοποιούμε σήμερα στην κουζίνα μας αρτύματα, μπαχάρια, βότανα, καρυκεύματα, υπήρχαν. Το σίγουρο είναι ότι κάποια δεν υπάρχουν πια καθόλου και πουθενά. Ναι ναι είναι σίγουρο.  ΄Οταν βρίσκω εγώ συνταγή της γιαγιάς μου με πιπερόριζα, το σημερινό τζίντζερ, τι μπορώ να πω ... ΄Αλλωστε είναι σ΄όλους γνωστό ότι η Σμύρνη εκθείαζε στην αγορά της τα πάντα. Μάζευε από κάθε τόπο, χώρα και μεριά όλα τα αγαθά στα εμπορικά της. Δυσεύρετα, τρισεύρετα, πολύγνωστα και μη. Είχε μαζέψει λαούς και γεύσεις, γλώσσες, θρησκείες και λατρείες, ιδέες, θρύλους, παραμύθια, ιστορίες ...΄Εκλεινε μέσα της τα πάντα!


Λοιπόν, άλλαξα γνώμη. Μπορώ να πω πολλά για όλα αυτά τα διάφορα υλικά, μπαχάρια, κλπ. που κυκλοφορούν σήμερα και που κάποιοι θαυμάζουν! Μπορώ να πω πως παραγίναμε και μάλιστα αξάφνως, όλοι γνώστες των άγνωστων υλικών που στην πραγματικότητα εμάς μας ήταν άγνωστα! Γίναμε επίσης γνώστες της κάθε τύπου και προέλευσης μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και κουζινικού μπερδέματος. Γίναμε γνώστες δύσβατων μονοπατιών και γνώστες του παραμικρού. Μπράβο μας και πάλι Μπράβο!

Τέλος πάντων. Το αφήνω. Απλά παρασύρθηκα.
Θα σας συμβούλευα μόνο ν΄αφήσετε τα "νεωτεριστικά" υλικά και διάφορα στην άκρη, να ανασκουμπωθείτε και να πιάσουμε τα γνωστά μας, κοινά, κλασικά, παραδοσιακά υλικά και χρειαζούμενα και να μαγειρέψουμε απλά Σμυρνέικα και μόνο ... 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου