Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ψωμάκι γεύσεις χίλιες - με απ΄όλα, για όλους και με όλα και με όλους


Ψωμάκια υπάρχουν, όπως είπαμε, για όλα τα γούστα.
Αυτό που θέλω να σας πω είναι πως υπάρχει μια συνταγή πανεύκολη για ψωμάκι και που οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να την βάλετε σε εφαρμογή. Το κυριότερο είναι πως εκτός από πανεύκολη μπορείτε να της προσθέσετε ότι γεύση αγαπάτε και στο πιτς φυτίλι να έχετε το ψωμάκι της αρεσκείας σας!

Ψωμάκι πάσης στιγμής  - χωρίς μαγιά με μπύρα
Πιο εύκολα υπάρχει μπύρα στο σπίτι, ενώ μαγιά ...
Διάφορα ψωμάκια για διαφορετικά γούστα

Χρειαζούμενα

1 κιλό αλεύρι περίπου - ότι προτιμάτε άσπρο, γκρι, πολύσπορο ...
1 μπύρα κουτάκι 330 ml
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1-2 κουτ. σούπας λάδι

΄Ενα μεγάλο καρβέλι ψωμί θα έχετε ή δυο μικρότερα. Πλάθετε όπως θέλετε. Αν πλάσετε δυο μικρά και χρησιμοποιήσετε 2 διαφορετικά υλικά, βότανα ή μυρωδικά, θα έχετε δυο γεύσεις. ΄Ισως μια για σας και μια για τα κουτσουβελάκια σας, παιδάκια σας ή βλασταράκια σας.

Τώρα εκτός από τα πιο γνωστά: γλυκάνισο, σησάμι, ελιές, φέτα, σπόρια διάφορα, μπορείτε να προσθέσετε ντοματίτσες λιαστές ή φρέσκες (ελαφρά περασμένες απ΄το τηγάνι και στεγνωμένες σε απορροφητικό χαρτί), σπανάκι (επίσης περασμένο ελαφρά απ΄το τηγάνι) ή ακόμα και κολοκυθάκια ή μελιτζάνες ή πιπεριές (τριμμένα ή σε κύβους, αλατισμένα, στη συνέχεια στραγγισμένα και τσιγαρισμένα), κομμάτια κρεατάκι, τυριά σε τρίμματα ή τριμμένα... 
Με κεράσι κουταλάτο
Και όχι μόνο! Ακόμα και γλυκό μπορείτε να το κάνετε το ψωμάκι σας. Με κομμάτια φρούτα (σχετικά στεγνά π.χ. μπανάνα, μήλο) σύκα ξερά, αμύγδαλα, καρύδια, δαμάσκηνα, χουρμάδες (όλα ψιλοκομμένα), γλυκά του κουταλιού (χωρίς το σιροπάκι τους) στεγνά, φρούτα στεγνά κομπόστα ...
Δαμασκηνό

Μη φοβάστε. Ταιριάστε τις γεύσεις μόνοι σας, τολμήστε. ΄Ισως μου πείτε πως κι αν δεν πετύχει; Συμφωνώ και κρίμα είναι να πετάξουμε και να χάσουμε τόσα υλικά. Μόνο που αν δεν το κάνετε, δεν θα μάθετε ποτέ τι θα έδινε η ιδέα σας, η γεύση σας κι η φαντασία σας ...

΄Αλλωστε η γιαγιά μου -κι όλοι οι παλιοί, θυμάστε; - έλεγε πως "δεν έπρεπε κόρη μου, δεν πετάγαμε τίποτα, αμαρτία. ΄Οτι περίσσευε απ΄το καθημερνό μας, γινόταν το αυριανό μας και το μεθεπόμενό μας". ΄Ετσι έκαναν εκείνοι. Στη φασολάδα πρόσθεταν ρύζι εξ ου το φασουλόρυζο, στις φακές, στο σπανάκι, στα πράσσα, το ίδιο. Τα κομματάκια το κρέας που έμεινε γιατί να μην το περάσετε απ΄το τηγάνι; Γιατί να μην το προσθέσετε στην ομελέτα, γιατί να μην το προσθέσετε στο ψωμάκι; Απαγορεύονται οι απώλειες λοιπόν και το χαλινάρι στη φαντασία.

Επί το έργον:

΄Οπως για όλα τα ψωμάκια, βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι στη λεκανίτσα μας, λακουβίτσα στη μέση, στη μέση της λακουβίτσας το λαδάκι κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας τη μπύρα λίγη-λίγη. Προς το τέλος του ζυμώματος προσθέτουμε ό,τι μας αρέσει κι έχουμε διαλέξει.Αφήνουμε την όμορφή μας ζύμη ήσυχη σκεπασμένη σε μιαν άκρη στα ζεστά κι αφού ανέβει, ζυμώνουμε ακόμη λίγο αλαφρά-αλαφρά, πλάθουμε, φουρνίζουμε και ψήνουμε, πάνω- κάτω για καμιά ώρα, να πούμε στους 170-180 βαθμούς. 
Και με σύκα μα και με φουντούκια

Αν αποφασίσετε να κάνετε το ψωμάκι σας γλυκό, περιορίστε λίγο το αλάτι. Επίσης αν το θέλετε πολύ γλυκό προσθέστε  μισό φλυτζάνι ζάχαρη και στη μπύρα λίγο νεράκι. Αν όχι, περιορίστε το αλάτι μεν και προσθέστε μια-δυο κουταλιές της σούπας μόνο ζάχαρη. Η υπόλοιπη γλύκα θα έρθει ή απ΄τα φρούτα ή απ΄τα γλυκά του κουταλιού ...



                                                                                          ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου